Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do przygotowania babeczek wielkanocnych!
Z zajączkami, kurczaczkami, pisankami, zieloną trawką i kwiatuszkami!
Na pewno przywołają wiosnę!
Ciasto i krem przygotujecie niezwykle łatwo, a dekorowanie będzie wielką frajdą zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci :-)
Wszystkie artykuły dekoracyjne od papilotek, przez barwniki, posypki, aż po wykrawaczki i tylki do szprycy znajdziecie w sklepie Beetlebits.
Wszystkie artykuły możecie również zobaczyć na własne oczy w ich sklepie stacjonarnym w Krakowie.
Nawet są u nich moje babeczki! :-)
Zapraszam!
Wielkanocne babeczki
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 250 ml mleka
- 4 łyżki mąki
- 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- zielony barwnik spożywczy
- cukrowa masa plastyczna
- barwniki spożywcze
- posypka cukrowa w kształcie kwiatów
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od upieczenia babeczek.
Masło ucieramy razem z cukrem, na puszystą masę, aby trwało to krócej możemy się wspomóc mikserem. Następnie dodajemy mleko i jajka i dalej ucieramy.
Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę i proszek.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy składniki suche, mieszamy je dokładnie mikserem bądź trzepaczką. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu.
Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Po upieczeniu dokładnie je studzimy.
W czasie pieczenia możemy zająć się masą cukrową. Jeśli mamy ją już kolorową, po prostu ją wałkujemy na ok. 2 mm grubości i wycinaczkami wycinamy nasze wielkanocne motywy. Jeśli mamy białą masę, dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie wyrabiamy.
Jeśli masa delikatnie się kruszy, wystarczy ją rozgrzać dłońmi i dokładnie wyrobić.
Następnie przygotujmy nasz krem. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Kiedy osiągnie konsystencję gęstego budyniu, zestawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Masa musi być zimna.
Masło podobnie jak przy cieście, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat, barwnik i powoli, po łyżce dodajemy krem mączny, ciągle miksując.
Masa musi być całkiem gładka, może to potrwać kilka minut.
Babeczki dekorujemy tak, aby krem imitował trawę. Figurki podpieramy większą ilością kremu za nią, a kwiatki rozsypujemy tak, aby wydawało się, że zwierzak siedzi na łące.
Smacznego!