Wielkanocne jajeczne cake pops

Cześć!

Robiliście już kiedyś cake pops?




Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).


Takie słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też biszkoptu, serek, czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy!


Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich fajna zabawa :-).


Zapraszam!


Wielkanocne jajeczne cake pops


Składniki:
  • 350 g babki piaskowej lub biszkoptu (linki do przepisów powyżej)
  • 200 g serka kremowego (mascarpone lub śmietankowy kremowy)
  • biała czekolada
  • posypki cukrowe

  • słomki lub patyczki

Wykonanie:
Ciasto kruszymy na bardzo drobne okruchy, kiedy ciasto jest już lekko suche, łatwiej się kruszy, jednak świeże z odrobiną większej pracy też pokruszymy.


Okruchy łączymy dokładnie z serkiem i wyrabiamy zwarte ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i chłodzimy 15 minut w zamrażalniku.


Ze schłodzonego ciasta formujemy jajeczka, które znów musimy schłodzić 15 minut.




W tym czasie możemy roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej.


W każde jajeczko wbijamy dość głęboko słomkę lub patyczek (do połowy głębokości) i obtaczamy w czekoladzie (cienka warstwa) i posypce, tak aby całkowicie pokryła lizaka z ciasta.


Następnie wbijamy słomki np. w styropian i czekamy aż nasze cake pops całkiem zastygną.




Dekorujemy kokardkami i mamy wspaniałą słodką przekąskę na Wielkanoc!


Smacznego!