Robiliście już kiedyś cake pops?
Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).
Takie słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też biszkoptu, serek, czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy!
Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich fajna zabawa :-).
Zapraszam!
Wielkanocne jajeczne cake pops
Składniki:
- 350 g babki piaskowej lub biszkoptu (linki do przepisów powyżej)
- 200 g serka kremowego (mascarpone lub śmietankowy kremowy)
- biała czekolada
- posypki cukrowe
- słomki lub patyczki
Wykonanie:
Ciasto kruszymy na bardzo drobne okruchy, kiedy ciasto jest już lekko suche, łatwiej się kruszy, jednak świeże z odrobiną większej pracy też pokruszymy.
Okruchy łączymy dokładnie z serkiem i wyrabiamy zwarte ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i chłodzimy 15 minut w zamrażalniku.
Ze schłodzonego ciasta formujemy jajeczka, które znów musimy schłodzić 15 minut.
W tym czasie możemy roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
W każde jajeczko wbijamy dość głęboko słomkę lub patyczek (do połowy głębokości) i obtaczamy w czekoladzie (cienka warstwa) i posypce, tak aby całkowicie pokryła lizaka z ciasta.
Następnie wbijamy słomki np. w styropian i czekamy aż nasze cake pops całkiem zastygną.
Dekorujemy kokardkami i mamy wspaniałą słodką przekąskę na Wielkanoc!
Smacznego!