Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną i sycącą zupę.
W sam raz na mroźne dni, kiedy chcemy być najedzeni i rozgrzani!
Zapraszam!
Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów
Składniki:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie
- ok. 1 l wody
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano, czerwona papryka słodka
Wykonanie:
Pracę zaczynamy od zalania soczewicy wodą (ok. 600 ml) i gotowania ok. 15 minut. Gdyby woda zbyt szybko zniknęła, proszę dodawać kolejne porcje.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy i dodajemy do soczewicy. Dotujemy następne 10-15 minut.
Na samym końcu dodajemy koncentrat i przyprawy i blendujemy zupę, niedokładnie, tak aby część soczewicy i pomidorów została w całości.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody.
Zupę podajemy z drobnym makaronem, u mnie małe gwiazdki.
Smacznego!