Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne śniadanie, na które niestety trzeba poświęcić trochę dłuższą chwilę, ale gwarantuję Wam, że warto!
Scones to bułeczki, pochodzące ze Szkocji, nazywane czasem szybkim chlebem .
Bardzo często podawane są z herbatą.
Początkowo scones były pieczone na patelni, jednak z czasem zaczęto je wypiekać w piecu.
Są one zwykle okrągłe, bez dodatków, jednak znajdziecie wiele przepisów z ich różnym kształtem i różnymi dodatkami.
Przepis zamieszczony poniżej pochodzi z książki Jamie Olivier'a "Każdy może gotować" i jest lekko urozmaicony dodatkiem czekolady.
Dżem, który widzicie na zdjęciach kupiłam w In Campagna (możecie więcej poczytać o nich pod tym linkiem).
Dżem jest zrobiony z 2 odmian mandarynek, co ciekawe drzewka są uprawiane przez właścicieli firmy, owoce nie są pryskane, są w pełni ekologiczne! Mimo wysokiej ceny, gorąco polecam ich produkty, bo są na prawdę wyborne!
Miałam okazję spróbować pomarańczy Tarocco, awokado, miodu z kwiatów pomarańczy, kilku serów, oliwek, więc wiem co mówię :)
Wróćmy do śniadania!
Zapraszam!
Scones z rodzynkami i czekoladą
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej (można dać nieco mniej, ponieważ przy takiej ilości czuć jej posmak w cieście)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g rodzynek (namoczone w wodzie i odsączone)
- 120 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej (drobno pokrojonej)
- 2 duże jajka
- 5 łyżek mleka + mleko do posmarowania
- szczypta soli
- dżem
- bita śmietana
Wykonanie:
Mąkę łączmy z proszkiem, sodą, solą i masłem i lekko wyrabiamy, tak aby uzyskać konsystencję okruchów.
Jajka łączmy z mlekiem, rodzynkami i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy je dokładnie i pod koniec dodajemy czekoladę.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 cm i wycinamy kółka szklanką (możemy też uformować kulki i je spłaszczyć - ja tak zrobiłam), smarujemy każdą bułeczkę mlekiem i pieczemy w 180 st. ok 15-20 minut.
Mają wyrosnąć i się zrumienić.
Po upieczeniu lekko studzimy je na kratce, przekrawamy na pół, przekładamy dżemem i bitą śmietaną.
Smacznego!