Łososiowe kotleciki z wiosenną sałatką

Cześć!

Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe? 


Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste!



Zapraszam!


Łososiowe kotleciki z wiosenną sałatką


Składniki:
  • 350 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • bułka tarta i mąka do panierki
  • olej

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od obrania, drobnego pokrojenia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie.


Następnie rozdrabniamy je i doprawiamy pieprzem i gałką.


Cebulę drobno kroimy, masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulkę, układamy filet z łososia i oprószamy go solą i pieprzem.


Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu, z obu stron, tak aby łosoś był jeszcze lekko surowy w środku.





Łososia razem z cebulą wrzucamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy bułki tartej. Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny.


Z masy formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.


Smażymy na złoto na oleju.



Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ.


Smacznego!