Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe?
Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste!
Zapraszam!
Łososiowe kotleciki z wiosenną sałatką
Składniki:
- 350 g filetu z łososia (bez skóry)
- 500 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- 2 jajka
- bułka tarta i mąka do panierki
- olej
Pracę rozpoczynamy od obrania, drobnego pokrojenia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie.
Następnie rozdrabniamy je i doprawiamy pieprzem i gałką.
Cebulę drobno kroimy, masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulkę, układamy filet z łososia i oprószamy go solą i pieprzem.
Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu, z obu stron, tak aby łosoś był jeszcze lekko surowy w środku.
Łososia razem z cebulą wrzucamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy bułki tartej. Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny.
Z masy formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoto na oleju.
Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!