Niedawno miałam okazję spróbować awokado... kiedyś dawno temu, jak miałam bodajże 6 czy 7 lat jadłam awokado, które było przystawką na przyjęciu weselnym. Niestety nie pamiętałam jego smaku i cóż, wiele straciłam :).
Kto jadł awokado ten wie - dojrzałe awokado o konsystencji serka, czy też masła i o smaku orzechów mmm. Pycha!
Z kolei kilka dni temu miałam okazję spróbować guacamole.
Postanowiłam zrobić swoją wersję :)
Zapraszam!
Guacamole
Składniki:
- 2 awokado (najlepiej dojrzałe, miękkawe)
- 2 pomidory
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała cebula biała
- pół pęczka świeżej kolendry
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
Cebule i pomidory również.
Kolendrę rozdrabniamy, wszystkie składniki łączymy i doprawiamy.
Można podawać z nachosami, tortillą, można również wszystko zblendować na pastę.
Smacznego!