Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :)
Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :)
Bardzo smaczne ciasto! :)
Zapraszam!
Świąteczny warkocz z białym serem i jabłkami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g białego sera (nie musi być mielony)
- 7 łyżek kaszy manny
- 6 małych jabłek (3 duże)
- kilka garści orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru (może być nieco mniej)
- 1 jajko
- 1 łyżka cynamonu
- jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania
- gruby cukier do posypania
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy "wizualnie" na 3 części (wzdłuż węższego boku).
Środkowa część będzie przeznaczona na nadzienie, a obie boczne na warkocza. Zatem boczne części dzielimy na ok 2 cm paski (szerokość 2 cm, a długość, aż do początku środkowej części). Ważne żeby obie strony były w miarę symetryczne.
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy oba cukry, jajko i mieszamy. Za chwilę cukier zacznie się rozpuszczać i masa zacznie się robić wodnista, zatem dodajemy również kaszę mannę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, odciskamy z soku i dodajemy cynamon.
Orzechy drobno kroimy.
Na środkowej części rozsmarowujemy ser, na nim rozsypujemy orzechy i jabłka.
Po wyłożeniu masy zaplatamy warkocz, smarujemy go jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w ok. 180 st., aż ciasto się "napuszy" i będzie ładnie rumiane.
Smacznego!