Świąteczny warkocz

Cześć :)

Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :)


Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :)




Bardzo smaczne ciasto! :)


Zapraszam!


Świąteczny warkocz z białym serem i jabłkami


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g białego sera (nie musi być mielony)
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 6 małych jabłek (3 duże)
  • kilka garści orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru (może być nieco mniej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu

  • jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy "wizualnie" na 3 części (wzdłuż węższego boku).


Środkowa część będzie przeznaczona na nadzienie, a obie boczne na warkocza. Zatem boczne części dzielimy na ok 2 cm paski (szerokość 2 cm, a długość, aż do początku środkowej części). Ważne żeby obie strony były w miarę symetryczne.




Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy oba cukry, jajko i mieszamy. Za chwilę cukier zacznie się rozpuszczać i masa zacznie się robić wodnista, zatem dodajemy również kaszę mannę.


Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, odciskamy z soku i dodajemy cynamon.




Orzechy drobno kroimy.


Na środkowej części rozsmarowujemy ser, na nim rozsypujemy orzechy i jabłka.




Po wyłożeniu masy zaplatamy warkocz, smarujemy go jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem.


Pieczemy w ok. 180 st., aż ciasto się "napuszy" i będzie ładnie rumiane.


Smacznego!