Pozostajemy w klimacie świątecznym - dziś pora na ciasto Shrek!
A dlaczego Shrek? Bo jest zieloniutkie :)
Zapraszam!
Przepis pochodzi z Pozytywnej Kuchni
Ciasto Shrek
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub aromat cytrynowy
- szczypta soli
Masa zielona:
- 1 l zielonego soku owocowego np. Pysio
- 3 duże opakowania budyniu śmietankowego (takie na 3/4 l mleka)
Masa biała:
- 500 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 opakowania delicji (ciastka)
- 2 opakowania zielonej galaretki
- 800 ml gorącej wody
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od wykonania biszkoptu. Białka ubijamy razem z solą, na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (ubijamy aż się rozpuści), żółtka, skórkę, olej, mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Wlewamy do foremki np. silikonowej, jeśli używamy blaszki, wyłóżmy ją papierem do pieczenia lub posmarujmy masłem i wysypmy bułką tartą.
Pieczemy ok. 25 minut, w 180 st. aż wyrośnie i zarumieni się, studzimy w piekarniku.
Następnie przygotowujemy zieloną masę. W ok. 1,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie, a pozostały sok zagotowujemy, dolewamy sok z budyniami, mieszamy i gotujemy. Na ostudzony biszkopt wylewamy masę i wygładzamy. Kiedy ostygnie układamy na niej delicje.
Aby wykonać białą masę 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego ścięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy galaretkę (ma być jeszcze płynna) i wylewamy na delicje, odstawiamy aby stężało.
Ostatnią warstwę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie galaretek w wodzie, wystudzenie, jak zacznie lekko tężeć, wylewamy na białą masę i wstawiamy do lodówki. Po ok. 2-3 h ciasto całkowicie stężeje, można je wtedy pokroić i podawać gościom :)
Smacznego!
PS: pozostałe zdjęcia zaginęły w akcji, więc musimy się zadowolić tym jednym :)