Kto z Was nie lubi jabłek lub żurawiny? Gwarantuję, że po spróbowaniu tego deseru, będzie on gościć często na Waszych stołach!
Kwaśne jabłko, kwaśna żurawina i pyszny słodki sos! Pycha!
To już ostatni przepis z warsztatów "Regiony dobrego smaku".
Zapraszam!
Pieczone jabłko z żurawiną
Składniki:
- 2 jabłka
- 50 g żurawiny (dżem, konfitura)
- 100 ml śmietanki 36 %
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- laska wanilii (opcjonalnie)
- kilka liści mięty
Wykonanie:
Jabłka drylujemy z gniazd nasiennych, można na wylot włącznie ze ścięciem ich od dolnej strony.
Napełniamy je żurawiną i pieczemy ok. 20 minut w 170 st.
W tym czasie przygotowujemy sos - na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż zacznie się topić, następnie dodajemy śmietankę i ciągle mieszając gotujemy sos. Dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z laską oraz miętę.
Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, ewentualnie po zdjęciu z ognia można dodać żółtko i szybko wymieszać. Na koniec wyciągamy pozostałości laski wanilii oraz miętę.
Jabłka podajemy z sosem.
Smacznego!