Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim, mianowicie byki ziemniaczane.
Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :)
Są bardzo smaczne!
Zapraszam!
Byki ziemniaczane
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 300 g kapusty kiszonej
- 30 g grzybów suszonych
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 100 g cebuli
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozpoczynamy od ugotowania grzybów - gotujemy je ok. 30 minut. Oraz podgotowania kapusty, aby była miękka. Następnie kroimy je, kapustę i cebulę również i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie z ziemniaków, mąki i jajka lepimy ciasto. Możemy je również doprawić.
Ciasto dzielimy na niewielkie porcje, z każdej formujemy kulę, rozpłaszczamy na dłoni i dajemy na środek ok 1 łyżki farszu, nie za dużo, aby udało się nam skleić całość. Sklejamy i formujemy dowolny kształt. Może to być kula, płaski placek, bądź tak jak u nas - fantazyjna gruszka :)
Wrzucamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut.
Podajemy z okrasą - u nas cebulka ze śmietaną.
Smacznego!