Dzień dobry!
Przy okazji innego wpisu wspominałam Wam, że moim ulubionym przetworem warzywnym zdecydowanie są ogórki kiszone. Mogłabym je jeść codziennie! Najczęściej lądują na kanapce czy też w sałatce, jednak czasami również kilka poświęcam na zupę. Bardzo smaczną i lekko kwaskową zupę ogórkową. W sam raz na rozgrzanie w chłodny dzień. Bardzo sycąca za sprawą dużej ilości ziemniaków i mięsa. Skusicie się? :-)
Zupa ogórkowa
Składniki:- 2 udka z kurczaka
- mały kawałek boczku (opcjonalnie)
- 1 mały kawałek selera (1/4 dużego)
- 1 pietruszka
- 3 marchewki
- 10 ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- 500 ml zalewy z ogórków kiszonych
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, cukier
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- 1,5 l wody
Wykonanie:
Udka z kurczaka i boczek zalewamy ok. 1,5 l wody i podgotowujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Mięso wyciągamy z wody, aby wystygło. Następnie usuwamy z niego kości, kroimy je i ponownie wrzucamy do zupy.
Warzywa obieramy i myjemy. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, marchewkę kroimy w kostkę, 5 ziemniaków również, a 5 zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Gotujemy aż całe ziemniaki będą miękkie.
Całe ziemniaki wyciągamy z garnka, rozdrabniamy dokładnie widelcem i wrzucamy z powrotem.
Następnie ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i stopniowo dolewamy zalewy z ogórków, każdorazowo sprawdzając kwaśność. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.
Aby zabielić i zagęścić zupę, śmietanę dobrze rozcieramy z mąką, dodajemy trochę ciepłej zupy i powoli wlewamy do garnka, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!