Idzie zima, więc zapraszam na kolejne rozgrzewające danie.
Tym razem z kapustą kiszoną :)
Mięso zapiekane z kapustą kiszoną
Składniki:
- 2 plastry mięsa (u mnie schab i wołowina)
- 1 opakowanie kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ok 10 pieczarek
- sól, pieprz, majeranek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry, posypujemy przyprawami i obsmażamy na patelni.
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, również obsmażamy.
Marchewkę ścieramy na tarce.
Kapustę lekko przepłukujemy, rozdrabniamy tzn kroimy na drobniejsze kawałki.
Kapustę mieszamy z pieczarkami, cebulą, marchewką. Połowę wykładamy na spód naczynia żaroodpornego.
Na wierzch kładziemy mięso i przykrywamy pozostałą kapustą. Zalewamy bulionem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1 h w temp. 150 st.
Smacznego!