Parzybroda

Cześć :)

Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...

Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :)

Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :)







Parzybroda



Składniki:

  • ok. 80 dag białej kapusty
  • 25 dag ziemniaków
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml bulionu
  • majeranek, lubczyk, sól, pieprz

Wykonanie:

Zaczynamy od kapusty - obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, myjemy i drobno szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i również gotujemy w osolonej wodzie, ale w oddzielnym garnku - gdybyśmy gotowali kapustę z ziemniakami, ziemniaki by się nam zwyczajnie rozgotowały :)




Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż będzie zeszklona.

Składniki łączymy w 1 garnku, zalewamy bulionem, doprawiamy i dusimy.

W międzyczasie robimy zasmażkę z 3 łyżek masła (rozpuszczamy na patelni), dodajemy mąkę, mieszamy, podlewamy lekko wodą, mieszamy. Dodajemy ją do naszej zupy i dusimy jeszcze 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Smacznego!