Dzisiaj zapraszam fanów masła orzechowego i bananów! :)
Muffinki bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
- 2 banany (dojrzałe)
- 5 łyżek masła orzechowego typu crunchy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru (w razie mało dojrzałych bananów, radzę dodać nieco więcej cukru)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mleka (nie musicie dodawać całej na raz, najlepiej najpierw 1/2, w razie zbyt gęstego ciasta dodawać kolejne porcje)
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 100 g groszków czekoladowych
Wykonanie:
Banany blendujemy.
Następnie tradycyjnie łączymy mokre z mokrymi, suche z suchymi w oddzielnych miskach. Pamiętajcie o radzie odnośnie mleka :)
Powoli dodajemy suche do mokrych i mieszamy, mogą pozostać grudki.
Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy.
Pieczemy w papilotkach wypełnionych na 3/4 (lub nieco więcej) w 180 st. ok. 25 minut. Do suchego patyczka.
Smacznego!