Sos z serduszek indyka

Cześć :)

Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :)




A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca!


Sos z serduszek indyczych


Składniki:
  • 500 g serc z indyka
  • 5 garści suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej

Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 30 minut.


Serduszka kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na oleju. 


Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Ok. 20 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie).


Następnie śmietanę łączymy z mąką, dodajemy trochę sosu z patelni, aby zredukować różnicę temperatur, wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy.




Doprawiamy i dusimy jeszcze kilkanaście minut.


Sos podajemy np. z kaszą gryczaną i surówką.


Smacznego!