Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :)
A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca!
Sos z serduszek indyczych
- 500 g serc z indyka
- 5 garści suszonych grzybów
- sól, pieprz
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- olej
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 30 minut.
Serduszka kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na oleju.
Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Ok. 20 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie).
Następnie śmietanę łączymy z mąką, dodajemy trochę sosu z patelni, aby zredukować różnicę temperatur, wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy i dusimy jeszcze kilkanaście minut.
Sos podajemy np. z kaszą gryczaną i surówką.
Smacznego!