Bazując na przepisie na frittatę - tym przepisie, zrobiłam zapiekankę :) Nam smakowała, Wam też będzie :)
Zapiekanka warzywna
Składniki:
- 2 plastry schabu
- 2 malutkie pomarańczowe papryki
- 1 żółty pomidor
- 1 czerwony pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 180 g tureckiego sera solankowego (do kupienia w Kauflandzie, może być po prostu feta)
- 70 g sera żółtego w kostce
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól, pieprz, inne lubiane przez Was przyprawy (ja użyłam lubczyku, kurkumy, tymianku i rozmarynu)
- oliwa/olej
Wykonanie:
Schab kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy. Następnie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki z cebulą (pokrojona w piórka) i czosnek (pokrojony w kostkę). Ostatnią podsmażamy paprykę pokrojoną w plastry.
Przygotowujemy masę jajeczną z jajek i mleka i przypraw. Dodajemy do niej połowę sera żółtego startego na tarce z dużymi oczkami. Doprawiamy.
Masę jajeczną wylewamy na spód foremki ( u mnie silikonowa kwadratowa z 5 numeru Ale pychota, polubiłyśmy się :)), posypujemy mięsem, pieczarkami, układamy pokrojone w plastry pomidory i paprykę, posypujemy rozdrobnionym serem solankowym i pozostałym żółtym serem.
Zapiekamy w ok. 120 st przez 20 minut.
Smacznego!