Dzisiaj jak wiecie jest Światowy Dzień Makaronu :)
Zatem nie mogło u nas zabraknąć dania z makaronem :)
Wpis prawie że na gorąco, bo przed chwilą wyczyściliśmy talerze :)
Makaron z wątróbką i jabłkami w sosie jogurtowym
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 1 cebula
- ok. 6 łyżek (kopiastych) jogurtu naturalnego
- ok. 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- makaron
Wątróbkę drobno siekamy, podsmażamy na patelni, doprawiamy. Cebulę siekamy w piórka i dodajemy do wątróbki, dalej podsmażamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, dalej smażymy. Podlewamy małą ilością wody.
W szklance mieszamy jogurt z mąką, tak aby nie było grudek. Dodajemy trochę ciepłego "sosu" do jogurtu, mieszamy, a następnie powoli wlewamy na patelnię, ciągle mieszając. Kilka minut podgrzewamy całość, odstawiamy na bok.
W międzyczasie gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu :)
Smacznego!