Sok imbirowy


Cześć :)

Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia soku, idealnego do picia razem z herbatą w chłodne jesienne i zimowe wieczory, czy też podawania na zimno, rozcieńczonego wodą :)

Sok dość ostry w smaku, ale zdrowy :)




Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" . 



Sok imbirowy



Składniki:

  • 120 g imbiru (masa obranego)
  • sok z 2 cytryn
  • 3 gałązki mięty
  • 80 g cukru
  • 1 l wody

Wykonanie:

Myjemy i obieramy imbir. Następnie kroimy go drobno i wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy 250 ml wody i dokładnie blendujemy.

W garnku zagotowujemy pozostałe 750 ml wody, dodajemy cukier, kiedy zacznie się gotować zdejmujemy z kuchenki.




Do wody dodajemy imbir, sok z cytryny, poszatkowaną miętę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie sok przelewamy przez sitko, wlewamy do butelek.




Niestety w przepisie nie ma nic o pasteryzacji, więc buteleczki wstawiłam do lodówki :)

Smacznego!