Cześć :)
Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia soku, idealnego do picia razem z herbatą w chłodne jesienne i zimowe wieczory, czy też podawania na zimno, rozcieńczonego wodą :)
Sok dość ostry w smaku, ale zdrowy :)
Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" .
Sok imbirowy
Składniki:
- 120 g imbiru (masa obranego)
- sok z 2 cytryn
- 3 gałązki mięty
- 80 g cukru
- 1 l wody
Wykonanie:
Myjemy i obieramy imbir. Następnie kroimy go drobno i wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy 250 ml wody i dokładnie blendujemy.
W garnku zagotowujemy pozostałe 750 ml wody, dodajemy cukier, kiedy zacznie się gotować zdejmujemy z kuchenki.
Do wody dodajemy imbir, sok z cytryny, poszatkowaną miętę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie sok przelewamy przez sitko, wlewamy do butelek.
Niestety w przepisie nie ma nic o pasteryzacji, więc buteleczki wstawiłam do lodówki :)
Smacznego!