Przedstawiam Wam moje ulubione jesienne ciasto z dynią i czekoladą oraz z nutką pomarańczy.
Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach, a czekolada idealnie komponuje się ze smakiem dyni, nic tylko przygotować składniki i piec, od razu z podwójnej porcji! ;-)
Ciasto dyniowe można przygotować z dowolną dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido.
Zapraszam!
Ciasto dyniowe z czekoladą
Składniki:
- 220 g mąki
- 270 g dyni startej na grubych oczkach
- 160 g cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego
- 50 ml soku pomarańczowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy (na małych oczkach)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 figi (opcjonalnie)
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, jogurt i sok pomarańczowy. Następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki, ciągle ucierając.
Na koniec dodajemy dynię i czekoladę posiekaną w drobne kawałki.
Jeśli macie ochotę, na wierzchu ciasta ułóżcie figi
Ciasto przelewamy do foremki na tartę, na wierzchu układamy cienko pokrojone figi.
Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st.
Smacznego!