Mam dla Was dzisiaj przepyszne placki warzywne!
Kwintesencja zdrowia, w jednym małym placuszku, dodatkowo niezbyt trudnym do zrobienia.
Skusicie się?
Placki warzywne
Składniki:
- 1 niewielka cukinia
- 30 dag pieczarek (waga po obraniu)
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- 1 średni brokuł
- 1 puszka kukurydzy (odsączona)
- sól, pieprz, estragon
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka (rozmiar L)
- bułka tarta
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy warzywo na tarce z dużymi oczkami. Pozostawiamy w oddzielnym naczyniu, lekko posoloną na około 15 minut.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze prze 15 minut. Następnie hartujemy go zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i podsmażamy na patelni, aż odparuje wodę. Studzimy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymy oczkami. Czosnek rozdrabniamy.
Z brokułów odcinamy same zielone końcówki na różyczkach, pozostałe kawałki możemy zjeść ze smakiem w czasie przygotowywania dania.
Cukinię dokładnie odciskamy z soku.
Wszystkie warzywa umieszczamy w jednej misce, doprawiamy, dodajemy jajka i bułkę tartą, tyle, aby masa była zwarta.
Na patelni rozgrzewamy olej, dłońmi formujemy z masy placko-burgery, mogą być nieco grubsze i smażymy na złoto.
Podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami, u nas pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.
Smacznego!