Lubicie imbir? Mam nadzieję, że tak, bo dzisiaj kolejny przepis z użyciem tego składnika :)
Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wyd. Świat Książki.
Muffiny imbirowe
Składniki:
- 60 g kandyzowanego imbiru (ja użyłam imbir w cukrze, kupiony w Inter Marche)
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g masła
- 100 g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1 jajko
- 7 łyżek soku z pomarańczy
Wykonanie:
Imbir kroimy w drobniutką kostkę.
Składniki suche mieszamy w misce.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, sok, mieszamy.
Składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy jajko, imbir, jeśli ciasto jest zbyt gęste można je rozcieńczyć np. kremówką, mlekiem, jogurtem.
Pieczemy do suchego patyczka ok. 25 minut w 180 st.
Muffinki są ciut ostre, rozpływające się w ustach. Dosłownie piekło i niebo w jednym :)
PS: Papilotki do nabycia we Flo i Nanu Nana :)
Smacznego!