Dzisiaj kolejne jesienne danie z dynią w roli głównej :)
Przepis na placuszki pochodzi z "książeczki" w postaci małych kart "Kuchnia Polska podręczne przepisy" wyd. Publicat.
Bardzo smaczne wyszły :)
Dyniowe placuszki
Składniki:
- 500 g dyni (masa obranej)
- 60 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Dynię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Masło roztapiamy i lekko ostudzone ucieramy z żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Mąkę i cukier przesiewamy przez sitko do dyni, dodajemy masło z żółtkami. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Smażymy na oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem :)
Smacznego!