Jakiś czas temu robiłam ciasteczka marcepanowe o właśnie te i zostało mi trochę marcepanu...
Przejrzałam kilka przepisów i trafiłam na ten (trochę zmodyfikowałam go).
Muffiny wyszły bardzo smaczne co może potwierdzić mój Mąż i dwójka znajomych :)
Polecam :)
Muffiny marcepanowo-czekoladowe
Składniki:
- 165 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżka likieru czekoladowego
- 150 g masy marcepanowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml mleka
- 65 g masła
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło, mleko i pokruszony marcepan podgrzewamy w rondelku, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się marcepanu. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (oprócz cukru).
Jajka, żółtka, cukier i likier ubijamy mikserem. Powoli dodajemy masę marcepanową i dalej miksujemy.
Do masy powoli dodajemy suche składniki i jogurt. Miksujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.
Pieczemy w papilotkach wypełnionych do 3/4 wysokości ok. 20 minut (do suchego patyczka) w 180 st.
Smacznego!