Dzisiaj dość prosty przepis na otrębowe bułeczki, przepis robiony na oko :)
Są bardzo smaczne i zdrowe :)
Zapraszam do zrobienia :)
Już w weekend post o nich z propozycją co smacznego do nich przygotować :)
Bułeczki otrębowe
Składniki:
- 6 łyżek otrębów owsianych (zmielone)
- 6 łyżek otrębów pszennych (zmielone)
- 21 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru (do zaczynu)
- kilka łyżek ciepłej wody (do zaczynu)
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 łyżki mąki żytniej
- 6 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie:
Najpierw robimy zaczyn.
Następnie mieszamy suche składniki z jajkami, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Czekamy aż podwoi objętość.
Następnie dłonie obficie posypujemy mąką i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej formujemy bułeczkę. Jeśli ciasto się bardzo lepi to podsypujemy mąką.
Uformowane bułeczki znów zostawiamy aby wyrosły. Przed pieczeniem smarujemy je mlekiem.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 st.
Następnie dłonie obficie posypujemy mąką i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej formujemy bułeczkę. Jeśli ciasto się bardzo lepi to podsypujemy mąką.
Uformowane bułeczki znów zostawiamy aby wyrosły. Przed pieczeniem smarujemy je mlekiem.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 st.
Smacznego!