Dzisiaj serwujemy Wam kolejne muffiny - tym razem marchewkowo-bananowe pochodzące z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.
Marchewkowo-bananowe muffiny
Składniki:
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 50 g śmietany
- 2 marchewki
- 1 banan
Wykonanie:
Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Mieszamy z marchewką, odstawiamy na bok.
Masło roztapiamy w rondelku, następnie łączymy ze śmietaną i jajkami.
Suche składniki łączymy ze sobą, następnie dodajemy do mokrych składników i na koniec dodajemy marchewkę z bananem.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Dekorację jak zwykle pozostawiam Wam, tutaj lukier królewski z dodatkiem pomarańczowego barwnika spożywczego.
Smacznego!