Dzisiaj przepis na przetwór - pierwszy przetwór na naszym blogu!
Nigdy nie kupowałam dżemu/konfitury morelowej, nigdy też takiego nie robiłam, więc pora było spróbować ;-).
Zapraszam!
Konfitura morelowa z migdałami
Składniki:
- 2 kg moreli (masa bez skórki i bez pestek)
- 1 opakowanie cukru żelującego 2:1
- sok z 1 cytryny
- ok. 5 łyżek płatków migdałów
Pracę rozpoczynamy od umycia, obrania i wypestkowania moreli.
Owoce kroimy, umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy je na ok.3-4 h.
Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy owoce do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy płatki migdałów i mieszamy.
Teraz naszą konfiturę wlewamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji je studzimy.
Smacznego! :)