Kremowa zupa z papryki

Cześć!

Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną.

Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna.

Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ).




Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy z papryki... Bardzo nam smakowała!

Zapraszam!





Kremowa zupa z papryki

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana
  • parmezan lub wędzony ser twarogowy
  • sól, pieprz, cukier, chili 


Wykonanie:

Zaczynamy od papryki - aby usunąć skórkę paprykę opiekamy w piekarniku - ja zrobiłam to w temperaturze 180 st. od góry, od czasu do czasu obracając ją. Papryka jest gotowa gdy ma ciemne, nawet czarne plamy.





Paprykę studzimy, dokładnie obieramy ze skórki i pestek, wrzucamy do wysokiego naczynia od blendera.

Dokładnie blendujemy, dodajemy pomidory i czosnek i ponownie blendujemy.

Całość przelewamy do garnka, dodajemy bulion, mieszamy, zagotowujemy.

Na koniec doprawiamy, ja użyłam tylko soli, pieprzu i cukru, można również na ostro, z chili.




Zupę podajemy z kleksem ze śmietany, posypaną serem np. parmezanem, twarogowy wędzony również wybornie smakuje.

Smacznego!