Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną.
Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna.
Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ).
Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy z papryki... Bardzo nam smakowała!
Zapraszam!
Kremowa zupa z papryki
Składniki:- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- śmietana
- parmezan lub wędzony ser twarogowy
- sól, pieprz, cukier, chili
Wykonanie:
Zaczynamy od papryki - aby usunąć skórkę paprykę opiekamy w piekarniku - ja zrobiłam to w temperaturze 180 st. od góry, od czasu do czasu obracając ją. Papryka jest gotowa gdy ma ciemne, nawet czarne plamy.
Paprykę studzimy, dokładnie obieramy ze skórki i pestek, wrzucamy do wysokiego naczynia od blendera.
Dokładnie blendujemy, dodajemy pomidory i czosnek i ponownie blendujemy.
Całość przelewamy do garnka, dodajemy bulion, mieszamy, zagotowujemy.
Na koniec doprawiamy, ja użyłam tylko soli, pieprzu i cukru, można również na ostro, z chili.
Zupę podajemy z kleksem ze śmietany, posypaną serem np. parmezanem, twarogowy wędzony również wybornie smakuje.
Smacznego!