Dzisiaj kolejna słodkość, z wielu słodkości, które tu znajdziecie :)
Kto lubi batony Snickers, ręka w górę :)
Przepis wykonany na podstawie przepisu z Moje Wypieki .
Snickersowe babeczki
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 batony Snickers (posiekane)
- szczypta soli
Sos karmelowy:
- 125 g cukru
- 75 ml śmietany 30%/36%(w temp. pokojowej)
- 25 g masła
- 2 łyżki wody
Dekoracja:
- 500 ml śmietany 30%/36% (schłodzona)
- 3 łyżki cukru pudru
- batony Snickers (ilość wedle uznania, posiekane)
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia babeczek - suche składniki do jednej miski, mokre do drugiej(mieszamy je) i łączymy stopniowo suche z mokrym, zawsze dodając suche do mokrego, mogą pozostać grudki. Dodajemy na koniec posiekane batony.
Foremki na babeczki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 st. ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu całkowicie studzimy.
W tym czasie możemy zrobić sos - najpierw podgrzewamy wodę razem z cukrem, aż woda wyparuje i powstanie karmel (najpierw powstanie lekko zbrylona masa). Po uzyskaniu ładnego koloru karmelowego zestawiamy rondelek z kuchenki, dodajemy śmietanę i masło, szybko mieszamy. Sos studzimy.
Teraz pora na ubicie śmietany - zatem ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder.
Dekorację babeczek pozostawiam Waszej wyobraźni - moją możecie zobaczyć na załączonym zdjęciu :)
Smacznego!