Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu

Dzień dobry!

Drożdżowe zawijańce to jedne z bardziej prostych drożdżowych wypieków. Nie wymagają wiele pracy, a efekt jest zawsze zadowalający. Możemy je nadziać na słodko - każdy chyba zna tego typu cynamonowe bułeczki obficie polane lukrem, ale możemy również na wytrawnie wykorzystując dowolne pesto.

Ja do moich drożdżowych, odrywanych bułeczek dodałam pesto z jarmużu, które wzbogaciłam o ser mozzarella, jak również pyszne salami. Czy wyszły smaczne? Oczywiście!

Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb.

Drożdżowe zawijańce z pesto z jarmużu


Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu


Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 16 g suszonych drożdży (2 opakowania po 8 g)
  • 1 łyżeczka cukru

Pesto:
  • pęczek jarmużu (usunięte łodygi i zgrubienia)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 2 kulki mozzarelli
  • kilka plasterków salami
  • 1 jajko


Wykonanie:

Z mąki, wody, oliwy, drożdży i cukru zagniatamy gładkie ciasto, które następnie pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Jarmuż, oliwę, czosnek i orzechy blendujemy na gładkie pesto, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na prostokąty o grubości ok. 0,5 cm. Oba kawałki ciasta dokładnie smarujemy pesto, posypujemy mozzarellą i salami pokrojonymi w kostkę (odrobinę zostawiamy na wierzch). Ciasto zwijamy w 2 rolady, każdą z nich kroimy na 6 kawałków. Powstałe 12 bułeczek układamy w silikonowej tortownicy, posypujemy mozzarellą i salami i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Smacznego!