Muffinki z jabłkami i imbirem

Dzień dobry!

Muffinki to zdecydowanie jeden z najprostszych deserów pod słońcem! Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, pół godziny pracy i mamy gotowy wypiek :-). Dlatego też dzisiaj prezentuję Wam banalny przepis na muffinki z jabłkami i imbirem.


Przepis inspirowany muffinkami gruszkowymi z Moich wypieków.

Muffinki z jabłkami i imbirem


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 140 ml kefiru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Jak zawsze w przypadku muffinek mieszamy składniki mokre i suche w oddzielnych naczyniach, a następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do ciasta.


Papilotki napełniany ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.

Smacznego!