Proste ciasto z jabłkami

Dzień dobry!

Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam!

Placek z jabłkami


Proste ciasto z jabłkami


Składniki:
  • 160 ml oleju słonecznikowego 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 600 ml kefiru (w temp. pokojowej)
  • 500 g mąki pszennej (przesianej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 4 jabłka szara reneta
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Łączymy z ciastem.

Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie jest silikonowa). Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach.

Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Placek z jabłkami

Smacznego!


7 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i proste ciasto :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 600 ml kefiru? Nigdy się nie spotkałam z przepisem, w którym by było tyle płynu. Nie wyszedł zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis na dużą blachę, jest też pół kilograma mąki, nie ma możliwości żeby wyszedł zakalec ;)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda pysznie! :)
    Musiało nieziemsko smakować! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaki wymiar blachy robiłaś?

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.