Zupa krem z dyni

Dzień dobry!

Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach królują dojrzewające przez całe lato jabłka, gruszki. To właśnie teraz kupimy najsłodsze śliwki i soczyste pomidory. Pośród wymienionych składników jednak króluje jeszcze jeden produkt - dynia. Nie tylko swoim rozmiarem (w końcu dynie bywają ogromne), ale też swoim smakiem. Mimo, że na targach widzimy niewiele odmian, jest dynia zwana "zwykłą", okrągłe Hokkaido i Butternut o gruszkowatym kształcie, to odmian jest o wiele wiele więcej (zajrzyjcie chociażby na fanpage JEdynie, gdzie się zaopatruję w dynie różnego rodzaju) i każda ma inny smak i dedykowana jest innym daniom.

Zupa z pieczonej dyni

Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę dyniowo-warzywną.



Zupa krem z dyni


Składniki:

  • 1 dynia piżmowa butternut (ok. 1,5 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szałwii
  • oliwa z oliwek
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • słodka czerwona papryka
  • imbir
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Polewamy oliwą, dodajemy porwane listki szałwii i obrane ząbki czosnku. Pieczemy w 180 st. około godzinę, aż dynia będzie miękka. Studzimy.

Następnie ostudzoną dynię blendujemy na gładki mus, dodajemy bulion, tak aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję, przyprawiamy i zagotowujemy zupę. Podajemy z paluszkami grissini lub ulubionym dodatkiem.

Zupa dyniowa


Smacznego!