Tarta z botwinką i fetą

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki.

Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. 

Botwinka i feta


Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Tarta z botwinką i fetą


Składniki:

Ciasto:


  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • pęczek botwinki (3 buraczki z liśćmi)
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g fety
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy je ok. 1 godziny w lodówce. Następnie cienko wałkujemy i wykładamy nim foremkę na tartę. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą (lub innymi nasionami) lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Podpiekamy około 15 minut w 200 stopniach.

Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki kroimy w cienkie plastry (nie trzeba ich obierać, usuwamy tylko końcówkę korzenia), łodygi i liście drobno szatkujemy. Całość mieszamy z 3 łyżkami miodu i 3 łyżkami oliwy, podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Całość puści dużo soku, odsączamy go później.

Botwinka i feta


Tartę wykładamy botwinką, posypujemy pokruszoną fetą, listkami rozmarynu i posiekanym czosnkiem. Oprószamy solą (delikatnie, feta jest słona) i pieprzem. Całość skrapiamy 2 łyżkami miodu i zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Tarta wybornie smakuje schłodzona.

Smacznego!


5 komentarze:

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.