Najlepsze obiady są na winie, czyli z tego co się nawinie :-). Taki też jest ten obiad. Czasem trzeba opróżnić lodówkę przed wyjazdem i tak też było w tym przypadku. W lodówce były żółtka, śmietana, parmezan... coś Wam przychodzi na myśl? Mnie tak i jest to carbonara. Ale skoro przepis na carbonarę na blogu już jest to postanowiłam dokupić młodą cukinię i przygotować obiad w formie wariacji na temat carbonary.
Czy wyszło smacznie? Sprawdźcie!
Zapraszam!
Makaron z cukinią i boczkiem alla carbonara
Składniki:
- 200 g cukinii
- 200 g boczku
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- parmezan lub inny twardy ser
- makaron penne
Wykonanie:
Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni, aż będzie rumiany. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do boczku razem z łyżką oliwy lub masła (chyba, że z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, wtedy nie) dalej smażymy, aż cukinia zmięknie.
Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i startym parmezanem.
Makaron gotujemy, aż będzie al dente (lub taki jak lubicie), odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody.
Wrzucamy go ponownie do garnka, dodajemy boczek i cukinię oraz sos z żółtek, dokładnie mieszamy. Sos powinien się lekko zagęścić z powodu wciąż gorącego makaronu i sosu.
Dekorujemy np. miętą, ponieważ to przyprawa, która świetnie komponuje się z cukinią.
Smacznego!