Lemoniada rabarbarowa

Dzień dobry!

Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.

I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii.

Kompot z rabarbaru


Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika.

Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.

Zapraszam!

Lemoniada rabarbarowa


Składniki:

  • 500 g rabarbaru (jak najbardziej różowego)
  • 1 duża cytryna (lub 2 mniejsze)
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml wody + 1,5 l
  • mięta
  • plasterki cytryny
  • lód

Wykonanie:

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w duże kawałki. Cytrynę parzymy wrzątkiem, dokładnie myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw cienko obieramy jej skórkę, dodajemy do rabarbaru.

Kompot z rabarbaru


Następnie wyciskamy sok z cytryny, wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, zalewamy 300 ml wody. Gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie, potrwa to ok. 10 minut.

Powstałą masę odsączamy na sitku, napój który powstał chłodzimy. Przed podaniem dopełniamy wodą, do szklanek wkładamy kostki lodu, cytrynę i miętę.

Kompot z rabarbaru


Smacznego!


7 komentarze:

  1. Koniecznie muszę ją przygotować w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze kilka dni i mój ogródkowy własny rabarbar będzie już odpowiednio dojrzały :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, lubię wszystko, co z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rabarbar, najbardziej kompot, napewno wypróbuję i ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna... na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.