Drożdżowa babka topiona

Dzień dobry!

Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach.

Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół.

Ciasto topielec


Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-)

Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.

Zapraszam!

Drożdżowa babka topiona


Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 125 ml letniego mleka
  • 1/2 opakowania drożdży suszonych (3,5 g)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder
  • woda

Wykonanie:

Z mąki, masła, mleka, drożdży, cukru, ekstraktu i żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę. Kulkę ciasta lekko oprószamy mąką i układamy na środku bawełnianej ściereczki, związujemy ją, zostawiając odrobinę luzu na rosnące ciasto. Ciasto wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż wypłynie na powierzchnię.

Ciasto topielec


Ciasto wyciągamy ze ściereczki, dodajemy rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i wkładamy do silikonowej formy na babkę. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Ciasto topielec


Smacznego!