Domowy majonez

Dzień dobry!

Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu.

Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole.

Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu. 

Domowy majonez


Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-)

Przepis na ten majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.

Zapraszam!

Domowy majonez


Składniki:

  • 1 żółtko z dużego, sparzonego wrzątkiem jajka (jak najbardziej świeżego)
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżeczki musztardy kremskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka letniej wody (lub więcej)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Żółtko umieszczamy w misie miksera, dodajemy musztardę i zaczynamy miksować, aż dokładnie się połączy. 

Następnie, ciągle miksując dodajemy po kilka kropli oleju, aż wykorzystamy cały. Dodajemy ocet, wodę (aby rozrzedzić majonez) i przyprawy. 

Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

Majonez domowy


Z podanych proporcji powstanie dość mała porcja majonezu, jednak pamiętajcie lepiej przygotować mniejszą i zjeść ją od razu (w końcu to surowe żółtko), niż przechowywać kilka dni dużą porcję.

Smacznego!


8 komentarze:

  1. Ocet jest konieczny?
    Jeżeli tak, to czy można dodać zwykłego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można oczywiście dodać innego, ale spirytusowy ma mocniejszy "aromat" i może zdominować smak.

      Usuń
  2. Kusi mnie żeby zrobić majonez, ale mam obawy czy wyjdzie... W kuchni zawsze wszystko psuję ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy zawsze smakuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję ten przepis, mam nadzieje, że dostanę tutaj świeże jajka. Piękne zdjęcia i aranżacje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A można go zrobić z jajek z terminem ważności do 18 kwietnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że jest to dość długa data, więc powinny być świeże. Ja jeśli już używam surowych jajek, to tylko "domowych", ponieważ mam dostęp do takich jajek.

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.