Ciasteczka z rabarbarem

Dzień dobry!

Sezon rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.

Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku pojawi się oczywiście kolejna porcja. Dzisiaj ciasteczka, wkrótce kolejny kompot i ciasto z budyniem.

Ciastka z rabarbarem


Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.

Przepis na ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ dżem był zdecydowanie za rzadki.

Do przepisu użyłam zielonego rabarbaru, jeśli użyjecie odmiany czerwonej, dżem będzie różowo-czerwony.

Zapraszam!

Ciasteczka z rabarbarem


Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 75 ml cukru
  • 1 żółtko
  • 500 ml mąki pszennej


Dżem rabarbarowy:

  • 500 g obranego rabarbaru
  • 350 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii


Wykonanie:

Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem ciasteczek rabarbar drobno kroimy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i rozciętą laskę wanilii. Zamykamy szczelnie w pojemniku lub woreczku. Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wkładamy całość do garnka i gotujemy, aż mocno zgęstnieje. Dżemu powstaje dość sporo, więc można go przełożyć od razu do słoiczków i szczelnie zamknąć.

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy je godzinę w lodówce. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy wgłębienie, które napełniamy dżemem.

Pieczemy 10 minut w 175 st.

Ciastka z rabarbarem


Z użyciem pozostałego dżemu można przygotować ciasto, przepis już za kilka dni.

Smacznego!