Drożdżowe racuchy śniadaniowe

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem.

Racuchy z drożdżami


Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-).

Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy.

Zapraszam!




Drożdżowe racuchy śniadaniowe


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 600 ml letniego mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 20 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • owoce, słodki syrop


Wykonanie:

Mleko, śmietanę, cukier, mąkę i drożdże miksujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Racuchy z drożdżami


Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z ciastem drożdżowym.

Na rozgrzanej patelni smażymy małe racuchy, na złoto.

Zdjęcie papajiZdjęcie papaji


Podajemy z dowolnym syropem (na zdjęciu golden syrup) i owocami (na zdjęciu papaja).

Smacznego!


2 komentarze:

  1. bardzo pyszne śniadanie, jem oczami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe. Zawsze, kiedy trafiam na przepis na racuchy, wymaga on długiego wyrastania ciasta (kilka godzin przynajmniej), więc racuchy są najwcześniej na obiad. Wypróbuję ten i zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.