Risotto ze szpinakiem

Witajcie!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.


Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!



Risotto szpinakowe

Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.


Zapraszam!



Risotto ze szpinakiem


Składniki:
  • 120 g ryżu arborio
  • 200 g  mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 100 ml białego wina 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 
  • 100 g sera gorgonzola 
  • kilka łyżek masła 


Wykonanie:
Rozmrożony szpinak (lub świeży drobno poszatkowany) wrzucamy na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiamy na bok.


Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko szklimy, dodajemy ryż i wino. 


Gotujemy kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu). 



Risotto ze szpinakiem

Wtedy dodajemy stopniowo bulion, mieszamy, ciągle gotujemy.


Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy ser, kilka łyżek masła i szpinak. 


Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Smacznego!


13 komentarze:

  1. Risotto ze szpinakiem to moje ulubione <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam jeszcze takiego risotta ale wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalny przepis:P Zachęcają do zrobienia zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak, a to danie wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że nie próbowałam jeszcze takiego połączenia. Szpinak bardzo lubię, risotto lubię z grzybami. Muszę wypróbować twoją wersję!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Favcook, Beata, Babka z rodzynkiem, Andzia, Patty, Wedelka, Kuchenny bałagan, Aniczka - cieszę się, że podoba się Wam moje risotto szpinakowe, dziękuję za miłe słowa :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne risotto wlasnie zrobilam, tylko pozamienialam kolejnosci i ryz gotowalam w bulionie ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile porcji wyjdzie z tego przepisu? Czy moge użyć sam bulion (nie mam aktualnie w domu wina)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 2-3, w zależności od wielkości porcji. Oczywiście można pominąć wino.

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.