Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem

Dzień dobry!

Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina.

Muffinki z czerwonym winem

Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-).

Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie.

Może się skusicie?

Zapraszam!

Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem


Składniki:

  • 120 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru białego 
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 75 ml czerwonego słodkiego wina (np. Malaga)
  • 1 jajko (rozmiar L) 
  • 2 garści czarnych porzeczek
  • syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao umieszczamy w jednym naczyniu.

Muffinki z czerwonym winem

Do oddzielnego naczynia wlewamy olej, wino i jajko, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, ciągle mieszając, do połączenia się składników.

Na koniec dodajemy czarne porzeczki (bądź inne niewielkie owoce) i dokładnie mieszamy. 

Muffinki z czerwonym winem

Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest, dodajemy odrobinę mąki i ponownie mieszamy.

Foremki na muffinki wypełniamy do ¾ wysokości, pieczemy w piekarniku w 180 st. około 20 minut do suchego patyczka.

Muffinki podajemy wystudzone, polane syropem porzeczkowym naczerwonym winie lub innym lubianym przez Was dodatkiem do deserów.

Muffinki z czerwonym winem

Smacznego!