Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie

Dzień dobry!

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie.



Syrop z czarnych porzeczek i wina

Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny.


Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić.


Zapraszam!



Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie


Składniki:
  • 1,5 kg czarnych porzeczek
  • 2 l wytrawnego czerwonego wina
  • cukier

Wykonanie:
Porzeczki dokładnie myjemy, oczyszczamy z szypułek. Wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy.


Owoce zalewamy czerwonym winem i pozostawiamy na 48 godzin.


Po upłynięciu wyznaczonego czasu syrop odcedzamy, dodajemy do niego cukier, w stosunku 1:1 (czyli cukru dodajemy dokładnie tyle ile otrzymaliśmy płynu), a następnie podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.


Syrop gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.


Gdy syrop ostygnie, ponownie go filtrujemy np. przez sitko i rozlewamy do butelek.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. jestem pewna, że mój dziadek zrobi taki syrop jak mu tylko pokarzę przepis :)

    zapraszam na nowy, makaronowy post oraz na kulinarne rozdanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi intrygująco z tym winem, myślę, że musi być pyszne jako dodatek:-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.