Ciabatta z oliwkami

Witajcie!

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013.


Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.



Ciabatta oliwkowa

Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.


Przygotowałam ją w ramach akcji



World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Zapraszam!

Ciabatta z oliwkami


Składniki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g zielonych oliwek
  • 250 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę pszenną, sól, drożdże i ciepłą wodę mieszamy łyżką w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.

Następnie dodajemy mąkę żytnią i oliwki (mogą być posiekane w plasterki), wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.



Wyrośniętą ciabattę pieczemy 30 minut w 180 st.

Smacznego!

English version


Ciabatta with olives


Ingredients:

  • 275 g of wheat flour
  • 150 g of rye flour
  • 1 teaspoon of dried yeast
  • 1 teaspoon of salt
  • 100 g green olives
  • 250 ml of warm water
Wheat flour, salt, yeast and warm water mix in a bowl, leave covered for 2 hours.

Then add the rye flour and olives (can be chopped into slices), knead the dough. Form in a loaf, put on a baking tray and leave covered for 1.5 hours.


Bake 30 minutes at 180 degrees.


Enjoy!