środa, 30 października 2013

Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą

Dzień dobry!

Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).


Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety.



Tarta z gruszkami i fetą

Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!


Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.


Zapraszam!



poniedziałek, 28 października 2013

Gulasz z dyni i ciecierzycy

Dzień dobry!

Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).


Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?


Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami.



Gulasz z dyni

Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki.


Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora, to czego nie zjesz, zawsze możesz zamrozić (ja tak właśnie zrobiłam :-) ).


Danie inspirowane przepisem Agaty Wojdy z Moje gotowanie, listopad 2013.


Zapraszam!



piątek, 25 października 2013

Domowe masło orzechowe

Dzień dobry!

Prowadzenie bloga kulinarnego uświadomiło mi wiele rzeczy.


Spróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie.



Domowe masło orzechowe

Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).


Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.


Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.


Spróbujecie je przygotować?


Zapraszam!



czwartek, 24 października 2013

Risotto dyniowo-grzybowe

Dzień dobry!

Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu.

Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni.

Risotto z dynią

Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido.

Zapraszam!


środa, 23 października 2013

Kim jest polski foodie?

Witajcie!

Cooklet w raz z blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie



Co je? 
Dla kogo gotuje? 
Jaka jest jego ulubiona kuchnia i gdzie szuka przepisów? 

Jeśli kochasz jedzenie, wypełnij ankietę podstawowymi informacjami o sobie i swoich preferencjach kulinarnych.

W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie!


Zapraszam do wypełnienia, nie zajmie Wam to dużo czasu :-). Ankieta trwa do 30.10.



Link do ankiety



czwartek, 17 października 2013

Blogerzy kulinarni dla Psiaków! Hau'asujmy razem!

Dzień dobry!

Dzisiaj post specjalny, bo o specjalnej i wyjątkowej akcji będzie mowa...

Znacie inicjatywę KARMIMY PSIAKI?

Jeśli jeszcze nie, to z miłą chęcią ją Wam przedstawię.


Akcja Karmimy Psiaki to ogólnopolska inicjatywa, która ma na celu zebranie posiłków dla bezdomnych zwierząt oraz pomoc w znalezieniu dla nich nowych domów. 
W ramach trwającej II edycji akcji wspiera schroniska z całej Polski. 

Udział w akcji polega na „nakarmieniu” psiaka wchodząc na stronę: www.karmimypsiaki.pl
Każde 3 osoby, które zalogują się na stronie to 1 posiłek przekazany do psiaków z tych schronisk. 

środa, 16 października 2013

Ciabatta z oliwkami

Witajcie!

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013.


Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.



Ciabatta oliwkowa

Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.


Przygotowałam ją w ramach akcji



World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Zapraszam!

wtorek, 15 października 2013

Domowe powidła śliwkowe

Witajcie!

Powidła śliwkowe to jeden z bardziej pracochłonnych przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze.



Powidła ze śliwek

Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).


Zapraszam!



poniedziałek, 14 października 2013

Zupa krem z pieczarek

Dzień dobry!

Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować.


A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje.


Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-).



Krem z pieczarek



Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie najbardziej lubię zupy w formie kremu, gęste i sycące, a ten krem z pieczarek dokładnie taki jest.


Zapraszam!



sobota, 12 października 2013

Korzenny sernik dyniowy

Dzień dobry!

Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!


Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją.



Korzenny sernik z dynią

Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).


Zapraszam!


Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.


piątek, 11 października 2013

Festiwal Placów Targowych Krakowa Krakowskim targiem - zaproszenie

Witajcie!

Chciałabym Was serdecznie zaprosić na kulinarną imprezę jutro, w sobotę w Krakowie na Placu Nowym.




Będziemy tam my i kilku innych blogerów kulinarnych i uwaga uwaga! będzie można spróbować małopolskich smakołyków wykonanych przez nas na miejscu :-).



czwartek, 10 października 2013

Gotuj i bloguj po małopolsku - relacja

Witajcie!

Już jakiś czas temu, bo aż 25.08 miałam okazję brać udział w konkursie "Gotuj i bloguj po małopolsku" w ramach Finału Festiwalu Smaku w Krakowie, na Placu Wolnica.





wtorek, 8 października 2013

Wyniki konkursu z Fitellą

Witajcie!

Przyszła pora na ogłoszenie wyników konkursu z Fitellą.


Konkurs polegał na przesłaniu swojego pomysłu na drugie śniadanie. 

Do zdobycia były trzy równorzędne nagrody, więc kolejność prac jest przypadkowa.

Oto zwycięskie prace:

Prażone jabłka do szarlotki

Dzień dobry!

Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?


Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).


Bez wątpienia jest to szarlotka!


A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto.



Prażone jabłka do szarlotki

Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)


Zapraszam!



niedziela, 6 października 2013

Risotto ze szpinakiem

Witajcie!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.


Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!



Risotto szpinakowe

Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.


Zapraszam!



sobota, 5 października 2013

Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem

Dzień dobry!

Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina.

Muffinki z czerwonym winem

Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-).

Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie.

Może się skusicie?

Zapraszam!

piątek, 4 października 2013

Purée z dyni

Dzień dobry!

Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni

Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie. 

Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor. 

Dynia po upieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody.

Jak przygotować purée dyniowe

Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).

Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. 

Zapraszam! 

czwartek, 3 października 2013

Pumpkin spice czyli przyprawa do dań z dynią

Dzień dobry!

Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z użyciem sezonowej, jesiennej dyni!


A jak dynia, to musi być do niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu.



Przeprawa do dań z dynią

W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie.


Zapraszam!


Za przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust.



środa, 2 października 2013

Zupa krem z kalafiora

Dzień dobry!

Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry.



Krem z kalafiora

Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.


Zapraszam!


Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.