Dzień dobry!
Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).
Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety.
Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!
Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.
Zapraszam!
Pora coś zjeść! Zawsze sprawdzone i proste przepisy oraz apetyczne zdjęcia. Blog kulinarny z Krakowa. poracoszjesc.pl
środa, 30 października 2013
poniedziałek, 28 października 2013
Gulasz z dyni i ciecierzycy
Dzień dobry!
Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).
Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?
Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami.
Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki.
Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora, to czego nie zjesz, zawsze możesz zamrozić (ja tak właśnie zrobiłam :-) ).
Danie inspirowane przepisem Agaty Wojdy z Moje gotowanie, listopad 2013.
Zapraszam!
Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).
Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?
Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami.
Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki.
Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora, to czego nie zjesz, zawsze możesz zamrozić (ja tak właśnie zrobiłam :-) ).
Danie inspirowane przepisem Agaty Wojdy z Moje gotowanie, listopad 2013.
Zapraszam!
piątek, 25 października 2013
Domowe masło orzechowe
Dzień dobry!
Prowadzenie bloga kulinarnego uświadomiło mi wiele rzeczy.
Spróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie.
Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).
Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.
Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.
Spróbujecie je przygotować?
Zapraszam!
Prowadzenie bloga kulinarnego uświadomiło mi wiele rzeczy.
Spróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie.
Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).
Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.
Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.
Spróbujecie je przygotować?
Zapraszam!
czwartek, 24 października 2013
Risotto dyniowo-grzybowe
Dzień dobry!
Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu.
Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni.
Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido.
Zapraszam!
Zapraszam!
środa, 23 października 2013
Kim jest polski foodie?
Witajcie!
Cooklet w raz z blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie.
Jeśli kochasz jedzenie, wypełnij ankietę podstawowymi informacjami o sobie i swoich preferencjach kulinarnych.
W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie!
Zapraszam do wypełnienia, nie zajmie Wam to dużo czasu :-). Ankieta trwa do 30.10.
Cooklet w raz z blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie.
Co je?
Dla kogo gotuje?
Jaka jest jego ulubiona kuchnia i gdzie szuka przepisów?
W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie!
Zapraszam do wypełnienia, nie zajmie Wam to dużo czasu :-). Ankieta trwa do 30.10.
Link do ankiety
czwartek, 17 października 2013
Blogerzy kulinarni dla Psiaków! Hau'asujmy razem!
Dzień dobry!
Dzisiaj post specjalny, bo o specjalnej i wyjątkowej akcji będzie mowa...
Znacie inicjatywę KARMIMY PSIAKI?
Jeśli jeszcze nie, to z miłą chęcią ją Wam przedstawię.
Akcja Karmimy Psiaki to ogólnopolska inicjatywa, która ma na celu zebranie posiłków dla bezdomnych zwierząt oraz pomoc w znalezieniu dla nich nowych domów.
W ramach trwającej II edycji akcji wspiera schroniska z całej Polski.
Udział w akcji polega na „nakarmieniu” psiaka wchodząc na stronę: www.karmimypsiaki.pl.
Każde 3 osoby, które zalogują się na stronie to 1 posiłek przekazany do psiaków z tych schronisk.
środa, 16 października 2013
Ciabatta z oliwkami
Witajcie!
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013.
Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.
Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.
Przygotowałam ją w ramach akcji
Zapraszam!
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013.
Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.
Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.
Przygotowałam ją w ramach akcji
Zapraszam!
wtorek, 15 października 2013
Domowe powidła śliwkowe
Witajcie!
Powidła śliwkowe to jeden z bardziej pracochłonnych przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze.
Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).
Zapraszam!
Powidła śliwkowe to jeden z bardziej pracochłonnych przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze.
Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).
Zapraszam!
poniedziałek, 14 października 2013
Zupa krem z pieczarek
Dzień dobry!
Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować.
A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje.
Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-).
Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować.
A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje.
Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-).
sobota, 12 października 2013
Korzenny sernik dyniowy
Dzień dobry!
Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!
Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją.
Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).
Zapraszam!
Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.
Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!
Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją.
Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).
Zapraszam!
Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.
piątek, 11 października 2013
Festiwal Placów Targowych Krakowa Krakowskim targiem - zaproszenie
Witajcie!
Chciałabym Was serdecznie zaprosić na kulinarną imprezę jutro, w sobotę w Krakowie na Placu Nowym.
Będziemy tam my i kilku innych blogerów kulinarnych i uwaga uwaga! będzie można spróbować małopolskich smakołyków wykonanych przez nas na miejscu :-).
Chciałabym Was serdecznie zaprosić na kulinarną imprezę jutro, w sobotę w Krakowie na Placu Nowym.
Będziemy tam my i kilku innych blogerów kulinarnych i uwaga uwaga! będzie można spróbować małopolskich smakołyków wykonanych przez nas na miejscu :-).
czwartek, 10 października 2013
Gotuj i bloguj po małopolsku - relacja
Witajcie!
Już jakiś czas temu, bo aż 25.08 miałam okazję brać udział w konkursie "Gotuj i bloguj po małopolsku" w ramach Finału Festiwalu Smaku w Krakowie, na Placu Wolnica.
Już jakiś czas temu, bo aż 25.08 miałam okazję brać udział w konkursie "Gotuj i bloguj po małopolsku" w ramach Finału Festiwalu Smaku w Krakowie, na Placu Wolnica.
wtorek, 8 października 2013
Wyniki konkursu z Fitellą
Witajcie!
Przyszła pora na ogłoszenie wyników konkursu z Fitellą.
Przyszła pora na ogłoszenie wyników konkursu z Fitellą.
Konkurs polegał na przesłaniu swojego pomysłu na drugie śniadanie.
Do zdobycia były trzy równorzędne nagrody, więc kolejność prac jest przypadkowa.
Oto zwycięskie prace:
Prażone jabłka do szarlotki
Dzień dobry!
Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?
Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).
Bez wątpienia jest to szarlotka!
A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto.
Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)
Zapraszam!
Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?
Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).
Bez wątpienia jest to szarlotka!
A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto.
Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)
Zapraszam!
niedziela, 6 października 2013
Risotto ze szpinakiem
Witajcie!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.
Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!
Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.
Zapraszam!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.
Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!
Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.
Zapraszam!
sobota, 5 października 2013
Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem
Dzień dobry!
Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina.
Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-).
Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie.
Może się skusicie?
Zapraszam!
piątek, 4 października 2013
Purée z dyni
Dzień dobry!
Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni.
Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie.
Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor.
Dynia po upieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody.
Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).
Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje.
Zapraszam!
czwartek, 3 października 2013
Pumpkin spice czyli przyprawa do dań z dynią
Dzień dobry!
Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z użyciem sezonowej, jesiennej dyni!
A jak dynia, to musi być do niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu.
W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie.
Zapraszam!
Za przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust.
Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z użyciem sezonowej, jesiennej dyni!
A jak dynia, to musi być do niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu.
W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie.
Zapraszam!
Za przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust.
środa, 2 października 2013
Zupa krem z kalafiora
Dzień dobry!
Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry.
Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
Zapraszam!
Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.
Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry.
Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
Zapraszam!
Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.