Jak przygotować idealne jajko w koszulce?

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was post o tym jak przygotować idealne jajko w koszulce.



Jajko w koszulce

Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.




Co będzie nam potrzebne:

  • garnek
  • folia spożywcza
  • kokilka lub inne małe naczynie
  • oliwa z oliwek
  • jajka :-)
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.

Kokilkę wypełniamy folią spożywczą, smarujemy ją delikatnie oliwą (folię :-) ), tam gdzie będzie się stykać z jajkiem. Do folii delikatnie wbijamy jajko, zbieramy rogi folii do góry i ściskamy tuż nad jajkiem, tak aby usunąć powietrze z wewnątrz powstałej sakiewki.


Nastepnie folię nad palcem wygładzamy, skręcamy odrobinę tuż nad jajkiem i wiążemy węzełek, który zsuwamy tuż nad jajko.


Tak przygotowane jajka wkładamy go lekko gotującej się wody na około 3 minuty. Białko musi być całkowicie ścięte, a żółtko płynne.



Jak zrobić jajko w koszulce

Następnie ugotowane jajka wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, później ponownie je podgrzewamy w ciepłej wodzie - ten etap pominęłam i od razu podawałam jajka, jednak jeśli chcecie, możecie go wypróbować.


Następnie rozcinamy folię i wyciągamy z niej jajko.



Sposób na jajko w koszulce

Ja je ułożyłam na liściach szpinaku skropionych zredukowanym octem balsamicznym i pomidorkach. Jajko na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Mam nadzieję, że ten sposób wyda się Wam łatwiejszy niż wbijanie jajka do gotującej się wody z octem (drugi sposób na przygotowanie jajka w koszulce) i że wykorzystacie go do przygotowania pysznego śniadania.


Pomysł przygotowania jajka w ten sposób podpatrzyłam w MasterChef Australia:Master Class.




Pozdrawiam i życzę smacznego!


7 komentarze:

  1. Moja koleżanka na studiach tego sposobu mnie nauczyła. Ja jednak wbijam do miseczki i od razu na wrzątek, zawsze wychodzi. Lenistwo sprawia, że nie chce mi się bawić z folią.
    PS. Piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda mam już metodę, którą jajka wychodzą jak należy, ale bardzo zaciekawił mnie patent z folią spożywczą. Przy okazji chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają! <3 I dobry patent z tą folią, wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajko pięknie wyszło:) Mnie bardzo intryguje ta golonka jaką pokazywali:) Koniecznie do zrobienia jedno i drugie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja doszłam już do perfekcji i bez żadnej foli wychodzą mi piękne jak kulki mozzarelli jajka w koszulkach :), moim zdaniem bardzo duże znaczenie by się ładnie udało ma świeżość jajka, Twój pomysł jest fajny, choć jak dla mnie zbyt skomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o takim sposobie z folią :) Ja tam od razu wybijam na gotującą się wodę, tylko wcześniej robię wirek :) a jak się doda kilka kropel octu to nawet nie będzie latających po wodzie farfocli z białka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Margarytka, Burczy mi w brzuchu, Students Kitchen, Abc mojej kuchni, W kuchni Uli, Z pamiętnika dietetyka - dziękuję za miłe komentarze :)

    Co do samej metody, każdy radzi sobie jak umie :). Ja metody najzwyklejszej próbowałam już, czasem zostają brzydkie "farfocle", które trzeba usuwać, a z folii jest idealne jajeczko, nic nie trzeba usuwać :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.