Najlepsze domowe lody czekoladowe, bez mieszania, bez maszynki

Witajcie! 


Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania.

Gwarantuję, że lody będą puszyste, miękkie i bardzo smaczne :-).

Spróbujecie?

Lody bez maszynki

Zapraszam!

Najlepsze domowe lody czekoladowe


Bez mieszania, bez maszynki!

Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej

Wykonanie:
Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.


Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody oraz stopniowo czekoladę. Miksujemy aż masa będzie gęsta i puszysta.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.


Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.


Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.


Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.


Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.


Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko.


Dobrze smakują z owocami leśnymi.


Smacznego!


32 komentarze:

  1. Świetne, pyszne, gładkie, wyszedł 1L lodów. Dodałam więcej cukru i były baaaardzo słodkie, więc lepiej robić wg przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis lody bardzo dobre dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały, pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Witam,czy można użyć śmietanki 30%?Z góry dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej - ważne, żeby to była taka śmietana, która ubije się na sztywno, więc od 30 % wzwyż :)

      Usuń
  4. Witam:) lody domowe robiłam po raz pierwszy i przyznam że nie do końca wierzyłam że wyjdą takie gładkie i ku mojemu zaskoczeniu lody wyszły wspaniale i genialnie pyszne :D Koniec już z lodami ze sklepu czy lodziarni teraz tylko te domowe :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Lody wspaniałe. Czy oprócz wanilinowych i czekoladowych da się zrobić jakieś inne tym sposobem tzn. bez mieszania? Na przykład: kawowe, alkoholowe czy owocowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak :) dodatek owoców może sprawić, że lody będą mieć nieco inną konsystencję, ponieważ w owocach jest woda. Z dodatkiem alkoholu będą jeszcze bardziej kremowe - zawsze można rozpuścić kawę w alkoholu i zrobić kawowo-alkoholowe :)

      Usuń
  6. A czy ten alkohol, kawę, owoce oraz inne dodatki trzeba dodać do którejś z części - jak na przykład czekoladę do żółtek w lodach czekoladowych, czy już do całości? Czy dalej będą takie aksamitne, bez grudek lodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej na początku, żeby się dobrze rozprowadziły. Przy owocach mogą się pojawić grudki lodu, ale można spróbować zrobić z owoców mus i mocno go odparować i wystudzony dodać do lodów :)

      Usuń
  7. Lody pyszne!! Nigdy lepszych nie jadłam. Lody znanych marek nawet do pięt nie dorastają!

    OdpowiedzUsuń
  8. o raju! nabrałam takiego apetytu że jutro robię lody!!!! napiszę jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie gotuje regularnie ale ten przepis wykorzystuje juz od roku. Moj maz zakochal sie w tych lodach i wola o nie co jakis czas. Serdecznie dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. no nie pojawił się mój komentarz a te lody to jest epokowe odkrycie! Miłośników zmrożonych na kość wodnistych sorbetów odsyłam gdzie indziej:) Za to zapraszam do wypróbowania przepisu miłośników wszystkiego co kremowe, puszyste i delikatne - absolutna rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagubił się wśród innych komentarzy, już są oba :) dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
    2. Witam, mam pytanie: czy da się ten przepis zmodyfikować tak, aby powstały lody miętowe?
      Z góry dziękuję za odpowiedź :).

      Usuń
    3. Jak najbardziej - usunąć czekoladę, a miętę (pęczek i najlepiej same listki) dokładnie zblendować z odrobiną śmietanki, dodać do gotowej masy, delikatnie wymieszać :)

      Usuń
  11. Polecam, wyszły lepsze od cart dor :D

    Zjedliśmy je od razu, ale chciałbym wiedzieć jak długo można je przechowywać w zamrażarce żeby się nie popsuły? Fajnie by było zrobić je w ilościach "hurtowych" na zapas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) z powodu surowych jajek polecam do 3 dni, wiadomo że lody jak sobie je nakładamy wyciągamy na chwilę, odmrażają się lekko i znów je chowamy, lepiej dmuchać na zimne ;)

      Usuń
  12. Jak długo można je przechowywać? Pierwsza partia zjedzona od razu ale chciałbym ich zrobić więcej na zapas, dziękuję za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam robić je na bieżąco, w końcu to surowe jajka :)

      Usuń
  13. A czy mozna zamiast smietanki dodac mleko kokosowe zeby wyszly kokosowe? Czy lepiej zostawic smietane i jakos inaczej "skokosic" smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli śmietankę kokosową da się ubić na sztywną pianę to tak, jeśli nie to lody mogą mieć całkiem inną konsystencję i nie będą puszyste. Można do lodów dodać likieru kokosowego czy też aromatu, syropu, wiórków kokosowych :)

      Usuń
  14. Zastanawiam się czy wyjdą jeśli zamiast cukru dodam fruktozę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak. W prawdzie fruktoza ma nieco inną "konsystencję" bo jest bardziej jakby to powiedzieć... mokra? Ale na pewno uda się ją ubić z żółtkami na pianę. Jak tylko zrobi się trochę cieplej to też będę próbować z fruktozą :)

      Usuń
  15. Witam,

    Czy da się pominąć jajka?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, ale to całkowicie zmieni smak i konsystencję lodów.

      Usuń
    2. Oczywiście można, ale to całkowicie zmieni smak i konsystencję lodów.

      Usuń
  16. Pyszności! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.