Domowe pianki marshmallow

Witajcie!

Kto lubi pianki marshmallow ręka do góry!


A kto nie lubi chemii w nich zawartej? :-)



Pianki marshmallow

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone smakowo do tych, które spotykamy w sklepach.


Ciekawi? :-)


Zapraszam!


Inspiracja AllRecipes.



Domowe pianki marshmallow


Składniki:
  • 125 g cukru pudru 
  • 400 g drobnego cukru 
  • 300 ml wody 
  • 1 łyżka Golden Syrup
  • 4 łyżki żelatyny 
  • 2 białka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy

Wykonanie: Do rondelka wlewamy 175 ml wody, dodajemy drobny cukier i gotujemy, aż roztwór osiągnie temperaturę 130 stopni lub upuszczona kropla do zimnej wody zastygnie w niej.

Pozostałą wodę wlewamy do miski, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.


Do gotowego syropu energicznie, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy żelatynę i odstawiamy na bok.


Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce, a następnie powoli dodajemy nasz syrop, ciągle miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt i odrobinę barwnika.



Pianki marshmallow

Foremkę obficie posypujemy cukrem pudrem, wlewamy do niej masę i pozostawiamy na 8 godzin w lodówce.


Następnie wierzch pianki oprószamy cukrem pudrem i wycinamy pożądane kształty.


Smacznego!


Zapewne padnie pytanie czy można je zapiekać nad ogniem. Ja sprawdzałam jedynie zaplaniczką i się lekko przypalały i miękły, więc raczej to normalna reakcja, jednak nad ogniem nie próbowałam.


21 komentarze:

  1. super! jakiś czas temu szukałam na nie przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Uprzedziłaś mnie z pytaniem :D Ja myślę, że reagują właściwie i są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ! Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moim M. uwielbiamy pałaszować pianki ;) Twoje wyglądają świetnie. Naprawdę ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wolę żelki od pianek, głównie ze względu na ich chemiczny posmak, ale te wyglądają obłędnie! Nie sądziłam, że da się je przygotować w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapiekłabym w bule razem z nutellą ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pilichola, Ola mała, Uwielbiamy, Andźka, Kilo przyjemności, Ewelina Pastuszak, CookingByFaksiu, Wypieki Beaty, Plum in the kitchen, Inspirowane smakiem, Ola - dziękuję za wszystkie miłe słowa, cieszę się, że przepis się Wam podoba, mam nadzieję, że z niego skorzystacie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. a bialko surowe??? chyba trzeba zjesc szybko w tym samym dniu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surowe. Nie da się tego przygotować z ugotowanego. W przepisie jest podane, że do białek dodaje się ciepły syrop cukrowy, więc białko nie będzie już typowo surowe. My jedliśmy je kilka dni i przechowywaliśmy w lodówce.

      Usuń
  9. Właśnie zamieściłam Twój przepis na moim blogu, chyba zrobię, bo lubię pianki, a te sklepowe, to całkowita chemia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy pianki wyjdą bez Golden Syrup?Lub można go czymś zastąpić?Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że można pominąć lub zastąpić płynnym miodem :)

      Usuń
  11. Witam:Chcialam zapytac czy z gotowych pianek (ze sklepu) robila pani moze ozdoby? Mam foremki na pralinki wielkanocne i chcialam zrobic pianki w tych foremkach,ale z gotowych pianek (nie mam czasu na robirnie samej)i nie wiem czy raz rozpuszczone pianki zastygna i beda mialy ladny ksztalt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ale pianki w czasie podgrzewania tracą swoją puszystą konsystencję, stają się miękkie i ciągnące, więc obawiam się, że po zastygnięciu nie będą już przypominać puszystych pianek.

      Usuń
  12. czy można dodać miodu zamiast syropu golden ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale tylko tego płynnego lub ewentualnie zrezygnować całkiem z dodania :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.