Drugie śniadanie z Fitellą #10 Drożdżowe muffiny z wiśniami

Cześć!

Co planujecie zabrać ze sobą jutro na drugie śniadanie do pracy? Mam dla Was świetny pomysł!



Drożdżowe muffinki z wiśniami

Delikatne drożdżowe muffinki z dodatkiem kwaśnych wiśni i musli, bardzo smaczne i pożywne połączenie. Polecam!


Pozostałe pomysły na drugie śniadanie z Fitellą znajdziesz TUTAJ.


Zapraszam!


Drożdżowe muffiny z wiśniami


Składniki:
  • 275 g mąki poznańskiej typ 500 marki Tesco
  • 75 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła (roztopione i wystudzone)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • filiżanka wydrylowanych wiśni
  • opakowanie Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem (50 g)
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Mąkę mieszamy dokładnie z cukrami, drożdżami i solą, dodajemy mleko, jajko i masło, zaczynamy wyrabiać ciasto.

Drożdżowe muffinki z wiśniami

Po chwili dodajemy wiśnie i musli, wiśnie mogą się nieco zmiażdżyć i puścić sok, nie trzeba się tym przejmować. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pozostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem i w ciepłym miejscu.

Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki i umieszczamy w foremkach na babeczki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, pod przykryciem. Każdą muffinkę przed upieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Piekarnik rozgrzewamy do 170 st., muffinki pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!

Wartości odżywcze i energetyczne 50 g musli

Wartość energetyczna : 198 kcal
Białko : 3,3 g
Węglowodany : 37,3 g
w tym cukry : 8,6 g
Tłuszcz : 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Błonnik : 3,6 g
Sód : 0,2 g