Ciasto Shrek

Cześć :)

Pozostajemy w klimacie świątecznym - dziś pora na ciasto Shrek!


A dlaczego Shrek? Bo jest zieloniutkie :)


Zapraszam!


Przepis pochodzi z Pozytywnej Kuchni


Ciasto Shrek


Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub aromat cytrynowy
  • szczypta soli

Masa zielona:
  • 1 l zielonego soku owocowego np. Pysio
  • 3 duże opakowania budyniu śmietankowego (takie na 3/4 l mleka)

Masa biała:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody

  • 2 opakowania delicji (ciastka)
  • 2 opakowania zielonej galaretki
  • 800 ml gorącej wody

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od wykonania biszkoptu. Białka ubijamy razem z solą, na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (ubijamy aż się rozpuści), żółtka, skórkę, olej, mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.


Wlewamy do foremki np. silikonowej, jeśli używamy blaszki, wyłóżmy ją papierem do pieczenia lub posmarujmy masłem i wysypmy bułką tartą.


Pieczemy ok. 25 minut, w 180 st. aż wyrośnie i zarumieni się, studzimy w piekarniku.


Następnie przygotowujemy zieloną masę. W ok. 1,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie, a pozostały sok zagotowujemy, dolewamy sok z budyniami, mieszamy i gotujemy. Na ostudzony biszkopt wylewamy masę i wygładzamy. Kiedy ostygnie układamy na niej delicje.


Aby wykonać białą masę 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego ścięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy galaretkę (ma być jeszcze płynna) i wylewamy na delicje, odstawiamy aby stężało.


Ostatnią warstwę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie galaretek w wodzie, wystudzenie, jak zacznie lekko tężeć, wylewamy na białą masę i wstawiamy do lodówki. Po ok. 2-3 h ciasto całkowicie stężeje, można je wtedy pokroić i podawać gościom :)





Smacznego!


PS: pozostałe zdjęcia zaginęły w akcji, więc musimy się zadowolić tym jednym :)



6 komentarze:

  1. Znam to ciasto od kilku lat. Jest pyszne! Kto go jeszcze nie piekł, to polecam! Twoje wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto, bardzo często gości u mnie w domu ze względu na naszego sześcioletniego szkraba, ktory to ciasto wielbi zapewne ze wzgledu na nazwę i ten wygląd

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam shrekowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na jaką blachę to jest przepis??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam już tej foremki, ale miała wymiary ok. 25x20 :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.