Sernikobrownie

Cześć :)

Dzisiaj baaaardzo słodko i cóż - zapychająco :) bo brownie jest właśnie takim ciastem :)

Konsystencją przypomina zakalec, dlatego też spotkałam się kilka razy ze zdaniem, że nie jest apetyczne przez to...

Ja tak nie uważam i sądzę, że Wy też nie będziecie :)




Post dodaję dzisiaj tak wcześnie, bo dzisiaj jest Domówka 2.0 - czyli spotkanie krakowskich blogerów :) , a po zajęciach chcę jeszcze upiec słodkości na to spotkanie :) (i zrobić prezentację bloga :P na którą w sumie nie mam nawet pomysłu, za młody ten blog jest :D)

Przepis z którego korzystałam to przepis Domi w kuchni

Dodatkowo - ten przepis jest moją pierwszą propozycją na świąteczne wypieki :) ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne :) przez dodatek sera ma się wrażenie, że się je po prostu sernik czekoladowy :)

Zapraszam!



Sernikobrownie


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru (dałam nieco mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Masa serowa:
  • 500 g serka sernikowego (może być też twaróg zmielony 2 razy)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Wykonanie:

W kąpieli wodnej (miskę wkładamy do garnka z gorącą wodą) rozpuszczamy masło i czekoladę (łamiemy ją w kostki), zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. 

W kolejnej misce umieszczamy cukier puder i powoli wlewamy do niej masę czekoladową, ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 jajku i dalej miksujemy. 




Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy.

W drugiej misce umieszczamy ser, cukier, jajka i miksujemy na gładką masę.




Na spód foremki (ja używam tradycyjnie silikonowej) wykładamy 3/4 czekoladowego ciasta, rozprowadzamy, na wierzch masę serową, rozprowadzamy, a na wierzchu robimy kleksy z czekoladowego ciasta, które nam pozostało :)

Pieczemy ok. 50 minut w 170 st.

Smacznego!


14 komentarze:

  1. Boskie.... Aż chce się zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię jutro! :D

    cukru waniliowego? czy wanilinowego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to zależy co masz :) może np. masz zrobiony samodzielnie z wanilii? :)

      Usuń
    2. niestety nie, ale spróbuję z wanilinowym ;)

      Usuń
  3. Wciąż mam je zrobić i wciąż odkładam na póżniej:)
    kuszące

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ;> Składniki zakupione, miski przygotowane... no to idziemy piec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że wyszło i smakowało :)

      Usuń
    2. A wyszło, wyszło ;) zdecydowanie proste i pyszne!

      Usuń
  5. Śliczne Ci się udało to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a moze ktos napisac na jakiej blaszce to piec? ok 20x30? czy w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze to zależy od własnych upodobań - upieczesz w większej, to będzie bardziej płaskie :) nasze piekliśmy w foremce 20x20 cm :)

      Usuń
  7. Witam...czy ten sernik piecze się do tak zwanego suchego Patyczki?bo mam go 60 minut w piecu i sprawdzam i potyczek jest wilgotny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik nigdy nie będzie mieć suchego patyczka :) więc w tym wypadku nie ma sensu nawet sprawdzać patyczkiem.

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.